INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en maar er schijven van +/- 4-5 mm dik. Leg deze in lagen in een grote schaal. Per laag bestooi ze met kaneel en doe er een klein beetje suiker op. Handig is om op de bodem van de pan iets te leggen zodat het vocht uit de appels niet de gehele nacht in contact komt met de onderste appels. Temperatuur van de olie moet 180 graden celcius zijn. Naar Frituurpan
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Schil de appels en leg ze in partjes gesneden in een ingevette ovenschaal. Besprenkel dat met 2 eetlepels water. Doe daar 25 gram van de bruine basterdsuiker over. Meng dan de overige basterdsuiker, kaneel, bloem, boter en 1 eetlepel suiker in een schaaltje tot een kruimige massa. Verdeel dit over de appels. De oven voorverwarmen op 200 graden en 30 minuten bakken.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Fruit de ui gedurende 5 minuten tot hij goudbruin is. Voeg knoflook, komijn, chilipoeder en gehakt toe en bak het gehakt tot deze gaar is. Zorg ervoor dat ervoor dat de grote brokken gehakt met een vork of spatel fijn worden gemaakt. Voeg nu de bloem toe die als bindmiddel gaat dienen. Voeg tomaten, tomatenpuree, kruiden, runderbouillon en suiker toe en roer om. Breng aan de kook, temper het vuur en laat, onder af en toe roeren, 1 uur zachtjes koken, of tot de saus rijk en dik is. Roer er de bonen door en warm ze 2 minuten door.
Verdeel de chili con carne over zes koppen, bestrooi met de kaas en maak af met een lepel zure room. Garneer met de takjes koriander en serveer met de maïschips.
INGREDIENTEN voor 4 personen
WERKWIJZE
Week het fenegriek zaad in heet water gedurende 15 minuten. Hak het zaad door middel van een staafmixer. Gebruik van dit mengsel alleen het vocht door gebruik te maken van een zeefje. Voeg de gember toe en bak deze ook even. De ui toevoegen en ook even bakken tot ze zacht worden. Voeg de tomatensap toe. Voeg de overige ingredienten toe behalve de creme frais. Dit gerecht komt het best tot zijn recht als deze een uur kan sudderen. Na dit uur het kaneelstokje verwijderen. Met een papje van maizena is het dikker te maken. Om het gerecht pitteger te maken kan men een halve rode peper gesnipperd toevoegen.
INGREDIENTEN voor 4 personen Ik ben dit gerecht nog aan het verbeteren!!!
WERKWIJZE
Breng de kippenboullion aan de kook. Voeg hier de kruiden toe. Kardemom pitten ontvellen en samen met de kruidnagels in een vijzel verpulveren. Voeg hierbij de kaneelstok, de kokos, de laurierblaadjes, de gember en de gesnipperde rode peper toe. Schil de mango's en pureer deze met een staafmixer, voeg deze dan ook toe. Om de saus dikker te maken gebruik dan maisena. Maak hiervan met melk een papje en voeg deze al roerend langzaam toe aan de saus. Snijd de kip in blokjes van voeg deze ook toe. Laat het geheel nog een uur pruttelen. Voeg de tomatensap toe. Voeg de overige ingredienten toe behalve de room. Nu wordt het tijd om de kip toe te voegen en deze een uur laten zachtjes laten koken. De kip eruit halen en in stukjes snijden. Om de curry wat dikker te maken kun je wat maizena nemen en deze als een dun papje al roerend toevoegen. Op het laast kan naar smaak de Crème fraîche en de yoghurt toevoegen.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Het belangrijkste van deze dressing is dat deze MOET binden. Stop hiertoe alle ingredienten in een afsluitbare beker en schut deze dan net zo lang tot hij gebonden is.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
snij de tomaten in grove stukken en verwijder daarbij de zachte binnenkanten. De salade mag niet te nat worden. Zorg dat de dressing gebonden wordt door deze intensief te schudden. VARIATIES In plaats van de oregano en basilicum kan men ook de italiaanse kruiden van Albert Heyn Voeg kleine stukjes uitgebakken spek toe.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Bak het spek uit. Hak de ui, peper, gember en paprika fijn. Fruit het mengsel langzaam in de olie tot de paprika zacht begint te worden. Voeg de knoflook, komijn en koriander toe en bak deze even mee. Voeg de zout, peper en ketjap toe en even meebakken. Filets aan de NIET rugzijde insnijden (dikke kant). Leg in een opengevouwen filet eerst de uitgebakken spek en daarboven op een kwart van de mix. Rol de filet op en zet ze vast met een prikker. De filets langzaam braden in een gesloten braadpan.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Snij de filets half in, leg hierin het spek, vouw hem weer dicht en stop er een sateprikker doorheen om hem dicht te houden. Braad de files even aan en sudder het daarna langzaam. Belangrijk is wel om gerookte spek te nemen zodat de smaak hiervan ook in de kip kan trekken. Terug naar Inhoudsopgave
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Snij de filets is langwerpige stukken. Droog de stukken zo goed als mogelijk af. Kluts de eieren in een vlakke schaal Plet de cornflakes in een andere vlakke schaal en plet deze tot stukken van ongeveer 2,5 mm. Voeg hieraand vervolgens de bloem, chili, paprika, kerrie en zout toe en mix het geheel. Bak het geel in een koekepan of frituur. Als je veel te bakken hebt zet de oven op 150 graden celsius en leg daarop de gebakken stukken kip op.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Mengen en klaar.
Zoete niet pittige marinade. INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Roer alle ingredienten in een kom tot een marinade. Dit is genoeg voor 1 kilo spare ribs. Laat het 3 uur marineren en zorg dat al het vlees in aanraking komt met het vlees. Droog het vlees.
SNEL, PITTIG EN WEINIG AFWAS: LINZENSOEP Voor 4 personen: INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Smelt een klont boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de fijngesneden uit, voeg dan de geperste knoflook toe en roer er een eetlepel (of een halve als het van u niet zo heel pittig hoeft) currypasta door. Laat alles even op een matig vuur bakken en doe dan de linzen erbij. Roer goed door en geef ook dit weer even tijd. Doe er dan de heel fijn gesneden paprika en boontjes bij en ten slotte de kokosmelk en de tomaten, plus een half blikje water. Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe een dekstel op de pan en laat de soep een half uur sudderen. Proef of de linzen en boontjes gaar zijn en breng de soep op smaak met zout. Kook de rijst in naar aanwijzing op de verpakking en de kwarteleitjes 5 minuten. Doe wat rijst in een mooie kom, schep er soep overheen en bestrooi met wat fijngehakte cashewnoten. Meng 1 theelepel komijnpoeder met 2 theelepels grof zout, rol de gepelde kwarteleitjes door dit mengsel tot ze rondom bedekt zijn en leg ze op een lepel naast de soep. Thuiskok Roos Ouwehand afkomstig uit de NRC. Opmerking: Zelf heb ik er kruidenbouillonblokjes bijgevoegd en sla ik de alinea van de rijst en de eitjes over. De soep is al heerlijk genoeg van zichzelf en al dat andere geeft alleen maar extra werk (maar is natuurlijk wel leuk voor een etentje).
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Maak van de bloem, maizena een papje. Doe deze in een pannetje en langzaam aan de kook brengen. Overige ingredienten toevoegen. De peterselie pas op het allerlaatst toevoegen. Voeg voor de smaak een beetje van de boter waarin de vis is gebakken toe.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Doe de bloem in een emmer. Voeg de zout toe. Maak in de midden een kuiltje en doe hier de eieren in. Los de gist op in de lauw warm gemaakte melk. Voeg ook de helft van de melk toe. Laat het beslag +/- 1 uur rijzen op een warme plek.
Naar Frituurpan Terug naar Inhoudsopgave
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Voeg de gepureerde tomaten, oregano, basilicum, suiker, knoflook, cayenne peper en melk in een schaal en meng ze goed. Doe de anijszaadjes in een glazen bakje en voeg de water toe. Breng deze een aantal keren aan de kook. Kneus de anijszaadjes. Doe nu ALLEEN het sap in de tomatenpuree mengsel.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Snij de tomaat en komkommer in stukken. Voeg hieraan toe de ingredienten. Rooster de pijnboompitten en voeg deze ook toe.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Olie in een pan knoflook even fruiten. Pindakaas toevoegen en laten smelten. Suiker, ketjap, sambal en azijn toevoegen. Goed roeren. Vervolgens water toevoegen tot er een gladde pap ontstaat. VARIATIES Om een Indische karakter te krijgen voeg koriander en komijn toe aan de saus.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Kook de spruitjes gedurende 5-10 min voor. Snij de aardappelen in kleine stukjes en voeg de spruitjes toe en alle andere ingredienten, behalve de worstjes. Kook deze in een kookpan langzaam bijna gaar. Bak de worstjes en snij ze dan in kleine stukjes en bak ze opnieuw. Voeg ze toe aan de kookpan, haal het bakvet uit de pan en maak met water een bruine jus van de bakresten uit de pan en voeg dit sap ook toe aan de spruitjes met aardappels.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Yoghurt is een levend produkt. De bacterie-cultuur die erin leeft kan je steeds gebruiken om nieuwe yoghurt te maken. Dit heb je nodig : een kookpot en een thermometer. Zorg dat de kookpot goed schoon is door hem met heet water te spoelen. Verwarm de melk tot 40° C. Roer er dan voorzichtig de yoghurt door. Sluit de kookpot en stop deze in de oven of op een plek waar de temeratuur op 40 graden blijft. Na 4 à 6 uur is de yoghurt klaar. In de koelkast zetten om af te koelen.
INGREDIENTEN
WERKWIJZE
Voeg water toe tot een pap ontstaat van de dikte van pannekoeken beslag. Vet het ijzer in met het stukje vet spek.
DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN Afrikaanse pinda soep met een Indische kaliber!
Porties: 6-8
Terug naar Inhoudsopgave
DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN
WERKWIJZE
1. De olie in een braadpan verhitten en knoflook, specerijen en mosterdzaad toevoegen. 3-4 min. bakken. 2. Dit mengsel af laten koelen en in een ondiepe schaal over de blokjes vlees gieten. Even omscheppen, de laurierblaadjes toevoegen en een nacht in de koelkast zetten. 3. De tamarinde mengen met de suiker en azijn. Giet dit over het vlees. 4. Voeg water of bouillon toe, zodat het vlees voor ongeveer een kwart onderstaat, strooi de stukjes peper erover, dek de schaal af en zet hem in een voorverwarmde oven. Het gerecht bij 180 graden en in ongeveer 40 min bakken en als het mengsel te droog wordt wat water of bouillon toevoegen. 5. Naar wens kan de saus wat gebonden worden met de in water opgeloste maizena. In dat geval de saus nog enkele min. koken.
Terug naar Inhoudsopgave
DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN WERKWIJZE
Terug naar Inhoudsopgave
De frituurpan heeft een inhoud van 4 liter. Voor het bakken van 4 kg meel voor oliebollen en 5 kg appels heb je aan 6 liter zonnebloemolie voldoende.