Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kookboek

Appelflappen

INGREDIENTEN

  • Goudrenetten 3 kg
  • beslag: voor 1.5 kg appels
  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 5 dl melk
  • 5 eieren
  • mespunt zout

WERKWIJZE

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en maar er schijven van +/- 4-5 mm dik. Leg deze in lagen in een grote schaal. Per laag bestooi ze met kaneel en doe er een klein beetje suiker op. Handig is om op de bodem van de pan iets te leggen zodat het vocht uit de appels niet de gehele nacht in contact komt met de onderste appels. Temperatuur van de olie moet 180 graden celcius zijn. Naar Frituurpan

Terug naar Inhoudsopgave

Appels in de oven

INGREDIENTEN

  • 4 zure appels (bv goudrenetten)
  • 100 gram bruine basterd suiker
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 150 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker (gewone)
  • eventueel slagroom

WERKWIJZE

Schil de appels en leg ze in partjes gesneden in een ingevette ovenschaal. Besprenkel dat met 2 eetlepels water. Doe daar 25 gram van de bruine basterdsuiker over. Meng dan de overige basterdsuiker, kaneel, bloem, boter en 1 eetlepel suiker in een schaaltje tot een kruimige massa. Verdeel dit over de appels. De oven voorverwarmen op 200 graden en 30 minuten bakken.

Terug naar Inhoudsopgave

Chili con carne

INGREDIENTEN

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1½ theelepel chilipoeder
  • 600 g rundergehakt
  • 400 g tomaten uit blik, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 theelepel suiker
  • 300 g kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 125 g Goudse kaas, geraspt
  • 125 ml zure room
  • koriandertakjes, om te garneren
  • maïschips, om te serveren

WERKWIJZE

Fruit de ui gedurende 5 minuten tot hij goudbruin is. Voeg knoflook, komijn, chilipoeder en gehakt toe en bak het gehakt tot deze gaar is. Zorg ervoor dat ervoor dat de grote brokken gehakt met een vork of spatel fijn worden gemaakt. Voeg nu de bloem toe die als bindmiddel gaat dienen. Voeg tomaten, tomatenpuree, kruiden, runderbouillon en suiker toe en roer om. Breng aan de kook, temper het vuur en laat, onder af en toe roeren, 1 uur zachtjes koken, of tot de saus rijk en dik is. Roer er de bonen door en warm ze 2 minuten door.

Verdeel de chili con carne over zes koppen, bestrooi met de kaas en maak af met een lepel zure room. Garneer met de takjes koriander en serveer met de maïschips.

Terug naar Inhoudsopgave

Curry met kip

INGREDIENTEN voor 4 personen

  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel fenegriek zaad
  • 2 theelepels mosterd
  • 1,5 theelepels geraspte gember
  • 1 ui heel fijn gesnipperd
  • 200 ml tomatensap.
  • 2 lourier blaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneel stokje
  • 2 theelepels kurkuma
  • snufje cayenne peper
  • beetje suiker
  • 0,5 theelepel koriander
  • Kokos vet of melk
  • 2 eetlepels creme fraise
  • 1 liter runderboullion

WERKWIJZE

Week het fenegriek zaad in heet water gedurende 15 minuten. Hak het zaad door middel van een staafmixer. Gebruik van dit mengsel alleen het vocht door gebruik te maken van een zeefje. Voeg de gember toe en bak deze ook even. De ui toevoegen en ook even bakken tot ze zacht worden. Voeg de tomatensap toe. Voeg de overige ingredienten toe behalve de creme frais. Dit gerecht komt het best tot zijn recht als deze een uur kan sudderen. Na dit uur het kaneelstokje verwijderen. Met een papje van maizena is het dikker te maken. Om het gerecht pitteger te maken kan men een halve rode peper gesnipperd toevoegen.

Terug naar Inhoudsopgave

Curry met kip en mango

INGREDIENTEN voor 4 personen Ik ben dit gerecht nog aan het verbeteren!!!

  • 2 eetlepels olie
  • 4-5 kardemom pitten
  • 1 theelepels geraspte gember
  • 2 theelepels mosterd
  • 1,5 mango
  • 50 ml tomatensap.
  • 2 lourier blaadjes
  • 1 kaneel stokje
  • 2 theelepels kurkuma
  • beetje suiker
  • half blikje kokoscreme
  • 2 eetlepels kokosvet
  • 2 eetlepels Crème fraîche
  • 1 liter kippenboullion
  • 1 Rode spaanse peper.
  • 0,5 theelepel koriander
  • snufje cayenne peper
  • 2 kruidnagels
  • 200 ml griekse of bulgaarse yoghurt (10% vet)

WERKWIJZE

Breng de kippenboullion aan de kook. Voeg hier de kruiden toe. Kardemom pitten ontvellen en samen met de kruidnagels in een vijzel verpulveren. Voeg hierbij de kaneelstok, de kokos, de laurierblaadjes, de gember en de gesnipperde rode peper toe. Schil de mango's en pureer deze met een staafmixer, voeg deze dan ook toe. Om de saus dikker te maken gebruik dan maisena. Maak hiervan met melk een papje en voeg deze al roerend langzaam toe aan de saus. Snijd de kip in blokjes van voeg deze ook toe. Laat het geheel nog een uur pruttelen. Voeg de tomatensap toe. Voeg de overige ingredienten toe behalve de room. Nu wordt het tijd om de kip toe te voegen en deze een uur laten zachtjes laten koken. De kip eruit halen en in stukjes snijden. Om de curry wat dikker te maken kun je wat maizena nemen en deze als een dun papje al roerend toevoegen. Op het laast kan naar smaak de Crème fraîche en de yoghurt toevoegen.

Terug naar Inhoudsopgave

Dressing salade Annelies

INGREDIENTEN

  • Beetje olijfolie
  • Aanvullen met neutrale olie
  • Zout
  • Peper
  • Beetje suiker
  • Mosterd
  • Basalicum azijn

WERKWIJZE

Het belangrijkste van deze dressing is dat deze MOET binden. Stop hiertoe alle ingredienten in een afsluitbare beker en schut deze dan net zo lang tot hij gebonden is.

Terug naar Inhoudsopgave

Dressing pasta salade (zuur)

INGREDIENTEN

  • 0,5 zak gekookte pasta (koken met zout)
  • 5 eetlepels extra olijfolie
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels azijn
  • 2-3 druppels balsamico azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 0,5 theelepel basilicum
  • mespuntje geperste knoflook
  • zout en peper naar smaak
  • 0,5 paprika
  • 3 tomaat

WERKWIJZE

snij de tomaten in grove stukken en verwijder daarbij de zachte binnenkanten. De salade mag niet te nat worden. Zorg dat de dressing gebonden wordt door deze intensief te schudden. VARIATIES In plaats van de oregano en basilicum kan men ook de italiaanse kruiden van Albert Heyn Voeg kleine stukjes uitgebakken spek toe.

Terug naar Inhoudsopgave

Kipfiles gevuld

INGREDIENTEN

  • 1 ui
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 theelepel gehakte gember
  • 0,5 theelepel koriander
  • 0,5 theelepel komijn
  • 2 theelepels suiker
  • 0,5 rode peper
  • 0,25 rode paprika
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel ketjap
  • 4 plakken zeeuws spek of katenspek
  • 4 kipfilets
  • Zout en peper naar smaak

WERKWIJZE

Bak het spek uit. Hak de ui, peper, gember en paprika fijn. Fruit het mengsel langzaam in de olie tot de paprika zacht begint te worden. Voeg de knoflook, komijn en koriander toe en bak deze even mee. Voeg de zout, peper en ketjap toe en even meebakken. Filets aan de NIET rugzijde insnijden (dikke kant). Leg in een opengevouwen filet eerst de uitgebakken spek en daarboven op een kwart van de mix. Rol de filet op en zet ze vast met een prikker. De filets langzaam braden in een gesloten braadpan.

Terug naar Inhoudsopgave

Kipfiles eenvoudig gevuld

INGREDIENTEN

  • 4 kipfilets
  • 2 plakjes gerookte spek.

WERKWIJZE

Snij de filets half in, leg hierin het spek, vouw hem weer dicht en stop er een sateprikker doorheen om hem dicht te houden. Braad de files even aan en sudder het daarna langzaam. Belangrijk is wel om gerookte spek te nemen zodat de smaak hiervan ook in de kip kan trekken. Terug naar Inhoudsopgave

Kipnuggets met cornflakes

INGREDIENTEN

  • 4 kipfilets
  • 3 eieren
  • 4 handen cornflakes
  • 3 el bloem
  • 1/4 theelepel chilipoeder niet al te heet
  • 1/2 theelepel paprika poeder
  • 1/4 theelepel Kerrie
  • 2 mespuntjes zout

WERKWIJZE

Snij de filets is langwerpige stukken. Droog de stukken zo goed als mogelijk af. Kluts de eieren in een vlakke schaal Plet de cornflakes in een andere vlakke schaal en plet deze tot stukken van ongeveer 2,5 mm. Voeg hieraand vervolgens de bloem, chili, paprika, kerrie en zout toe en mix het geheel. Bak het geel in een koekepan of frituur. Als je veel te bakken hebt zet de oven op 150 graden celsius en leg daarop de gebakken stukken kip op.

Terug naar Inhoudsopgave

Knoflooksaus a la Patrick van Dielen

INGREDIENTEN

  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 scheut ketchup
  • 1 scheut ketjap
  • 0,5 zakje aiolie
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 500 ml mayonaise
  • 125 ml volle yoghurt
  • 0,5 ui fijngesnippert

WERKWIJZE

Mengen en klaar.

Terug naar Inhoudsopgave

Marinade spareribs

Zoete niet pittige marinade. INGREDIENTEN

  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels azijn
  • 5 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sherry
  • 1 deciliter runderbouillon
  • mespuntje zout

WERKWIJZE

Roer alle ingredienten in een kom tot een marinade. Dit is genoeg voor 1 kilo spare ribs. Laat het 3 uur marineren en zorg dat al het vlees in aanraking komt met het vlees. Droog het vlees.

Terug naar Inhoudsopgave

Linzensoep volgens Nettij

SNEL, PITTIG EN WEINIG AFWAS: LINZENSOEP Voor 4 personen: INGREDIENTEN

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Halve rode paprika
  • Handje sperziebonen
  • 125 g rode linzen
  • Rode currypasta
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes op sap
  • Rijst
  • Handje cashewnoten
  • 4 kwarteleitjes
  • Grof zeezout
  • Komijnpoeder

WERKWIJZE

Smelt een klont boter in een pan met dikke bodem en fruit daarin de fijngesneden uit, voeg dan de geperste knoflook toe en roer er een eetlepel (of een halve als het van u niet zo heel pittig hoeft) currypasta door. Laat alles even op een matig vuur bakken en doe dan de linzen erbij. Roer goed door en geef ook dit weer even tijd. Doe er dan de heel fijn gesneden paprika en boontjes bij en ten slotte de kokosmelk en de tomaten, plus een half blikje water. Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe een dekstel op de pan en laat de soep een half uur sudderen. Proef of de linzen en boontjes gaar zijn en breng de soep op smaak met zout. Kook de rijst in naar aanwijzing op de verpakking en de kwarteleitjes 5 minuten. Doe wat rijst in een mooie kom, schep er soep overheen en bestrooi met wat fijngehakte cashewnoten. Meng 1 theelepel komijnpoeder met 2 theelepels grof zout, rol de gepelde kwarteleitjes door dit mengsel tot ze rondom bedekt zijn en leg ze op een lepel naast de soep. Thuiskok Roos Ouwehand afkomstig uit de NRC. Opmerking: Zelf heb ik er kruidenbouillonblokjes bijgevoegd en sla ik de alinea van de rijst en de eitjes over. De soep is al heerlijk genoeg van zichzelf en al dat andere geeft alleen maar extra werk (maar is natuurlijk wel leuk voor een etentje).

Terug naar Inhoudsopgave

Mosterd roomsaus voor vis

INGREDIENTEN

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 250 ml melk
  • 2 theelepels franse mosterd
  • 1 theelepel suiker
  • Scheutje vissaus
  • mespuntje cayenne peper
  • peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels creme frais of yoghurt
  • paar druppels maggi
  • 1 eetlepels peterselie

WERKWIJZE

Maak van de bloem, maizena een papje. Doe deze in een pannetje en langzaam aan de kook brengen. Overige ingredienten toevoegen. De peterselie pas op het allerlaatst toevoegen. Voeg voor de smaak een beetje van de boter waarin de vis is gebakken toe.

Terug naar Inhoudsopgave

Oliebollen

INGREDIENTEN

  • 2 kg tarwebloem
  • 120 gr gist
  • 10 eieren
  • 1,5 liter vocht waarvan 1,2 liter melk en 0,3 liter oud bruin bier.
  • 10x zout.

WERKWIJZE

Doe de bloem in een emmer. Voeg de zout toe. Maak in de midden een kuiltje en doe hier de eieren in. Los de gist op in de lauw warm gemaakte melk. Voeg ook de helft van de melk toe. Laat het beslag +/- 1 uur rijzen op een warme plek.

Naar Frituurpan Terug naar Inhoudsopgave

Pizza bodem saus

INGREDIENTEN

  • 0,5 eetlepel anijszaadjes
  • 4 eetlepels water
  • 140 gram gepureerde tomaten
  • 1,5 theelepels oregano
  • 0,5 theelepels basilicum
  • 0,5 theelepel suiker
  • 1 teentje geperste knoflook
  • snufje cayenne peper
  • 4 eetlepels melk

WERKWIJZE

Voeg de gepureerde tomaten, oregano, basilicum, suiker, knoflook, cayenne peper en melk in een schaal en meng ze goed. Doe de anijszaadjes in een glazen bakje en voeg de water toe. Breng deze een aantal keren aan de kook. Kneus de anijszaadjes. Doe nu ALLEEN het sap in de tomatenpuree mengsel.

Terug naar Inhoudsopgave

Salade tomaat komkommer

INGREDIENTEN

  • komkommer
  • tomaat
  • pijnboompitten
  • beetje olijfolie
  • beetje normale olie
  • honing
  • zout en peper
  • een minimale zweem van knoflook

WERKWIJZE

Snij de tomaat en komkommer in stukken. Voeg hieraan toe de ingredienten. Rooster de pijnboompitten en voeg deze ook toe.

Terug naar Inhoudsopgave

Sate

INGREDIENTEN

  • 2 eetlepels arachide olie
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1,5 eetlepels azijn
  • 100 ml warm water
  • 3 theelepels sambal badjak
  • donker bruine basterd suiker
  • 1 eetlepel azijn

WERKWIJZE

Olie in een pan knoflook even fruiten. Pindakaas toevoegen en laten smelten. Suiker, ketjap, sambal en azijn toevoegen. Goed roeren. Vervolgens water toevoegen tot er een gladde pap ontstaat. VARIATIES Om een Indische karakter te krijgen voeg koriander en komijn toe aan de saus.

Terug naar Inhoudsopgave

Stoofpot met spruitjes

INGREDIENTEN

  • Voor 4 personen spruitjes
  • Voor 4 personen aardappels
  • 1 lourier blad
  • 3 kruidnagels gemalen in vijzel
  • 2 worstjes
  • snufje cayenne peper
  • zout en peper naar smaak
  • nootmuskaat
  • marjoraan
  • Chili poeder
  • paprika poeder
  • 1 kippen of runder bouillioun blok

WERKWIJZE

Kook de spruitjes gedurende 5-10 min voor. Snij de aardappelen in kleine stukjes en voeg de spruitjes toe en alle andere ingredienten, behalve de worstjes. Kook deze in een kookpan langzaam bijna gaar. Bak de worstjes en snij ze dan in kleine stukjes en bak ze opnieuw. Voeg ze toe aan de kookpan, haal het bakvet uit de pan en maak met water een bruine jus van de bakresten uit de pan en voeg dit sap ook toe aan de spruitjes met aardappels.

Terug naar Inhoudsopgave

Yoghurt

INGREDIENTEN

  • 1 liter melk
  • 2 dl verse yoghurt

WERKWIJZE

Yoghurt is een levend produkt. De bacterie-cultuur die erin leeft kan je steeds gebruiken om nieuwe yoghurt te maken. Dit heb je nodig : een kookpot en een thermometer. Zorg dat de kookpot goed schoon is door hem met heet water te spoelen. Verwarm de melk tot 40° C. Roer er dan voorzichtig de yoghurt door. Sluit de kookpot en stop deze in de oven of op een plek waar de temeratuur op 40 graden blijft. Na 4 à 6 uur is de yoghurt klaar. In de koelkast zetten om af te koelen.

Terug naar Inhoudsopgave

Yzerkoeken

INGREDIENTEN

  • 3 eieren
  • 500 gram kristal bloem
  • 250 gram roomboter
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 500 gram kristal suiker
  • water
  • stuk vet spek
  • 25 cm lange 15 mm koper pijp

WERKWIJZE

Voeg water toe tot een pap ontstaat van de dikte van pannekoeken beslag. Vet het ijzer in met het stukje vet spek.

Terug naar Inhoudsopgave

Nog uit te proberen recepten

Afrikaanse pinda soep

DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN Afrikaanse pinda soep met een Indische kaliber!

Porties: 6-8

  • 4 wortelen, fijngesneden
  • 6 c water
  • 1-2 “gember, fijngehakt
  • 2 # pompoen, in blokjes
  • 2 gele paprika, fijngesneden
  • 1 T kokosolie
  • 4 gele uien, fijngesneden
  • 6 groene uien, fijngesneden
  • 1 t bruine suiker
  • 1 c pindakaas, of meer naar smaak
  • 1 blikje (14 gram) in blokjes gesneden tomaten
  • 1 blikje (14 oz) vuur geroosterd in blokjes gesneden tomaten
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 T warm gerookte paprikapoeder
  • 1 T zoete paprika
  • 1 T kerriepoeder
  • 2 T garam masala
  • 1 c droge geroosterde pinda's
  • 1/2 t chipotle peper vlokken 1-2 T gemalen komijn, naar smaak
  • 2 c gestoomde bloemkool
  • koriander, voor de garnering

Terug naar Inhoudsopgave

Vindaloo [Indiaas pittig curry gerecht]

DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN

  • 1 el olie
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1/4 tl van alle volgende specerijen: gemalen komijn, koriander, kaneel, kruidnagelpoeder, zwarte peper en gemberpoeder
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1 tl mosterdzaad
  • 500gr varkensfilet in blokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 el tamarinde extract
  • 2 tl tomaten puree
  • 2 tl suiker
  • 3 el azijn
  • water of bouillon
  • 1-2 pepertjes, zonder zaadjes en fijn gesneden
  • zout
  • 1el maizena opgelost in een beetje water

WERKWIJZE

1. De olie in een braadpan verhitten en knoflook, specerijen en mosterdzaad toevoegen. 3-4 min. bakken. 2. Dit mengsel af laten koelen en in een ondiepe schaal over de blokjes vlees gieten. Even omscheppen, de laurierblaadjes toevoegen en een nacht in de koelkast zetten. 3. De tamarinde mengen met de suiker en azijn. Giet dit over het vlees. 4. Voeg water of bouillon toe, zodat het vlees voor ongeveer een kwart onderstaat, strooi de stukjes peper erover, dek de schaal af en zet hem in een voorverwarmde oven. Het gerecht bij 180 graden en in ongeveer 40 min bakken en als het mengsel te droog wordt wat water of bouillon toevoegen. 5. Naar wens kan de saus wat gebonden worden met de in water opgeloste maizena. In dat geval de saus nog enkele min. koken.

Terug naar Inhoudsopgave

Bruine bonen soep

DEZE IS NOG NIET GEPROBEERD!! INGREDIENTEN WERKWIJZE

Terug naar Inhoudsopgave

Frituurpan

De frituurpan heeft een inhoud van 4 liter. Voor het bakken van 4 kg meel voor oliebollen en 5 kg appels heb je aan 6 liter zonnebloemolie voldoende.

kookboek.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/23 21:40 door 5wkdvx